• VOLBY DO ŠKOLSKÉ RADY-OPAKOVANÁ VÝZVA

          • 23. 10. 2023
          • Ředitel Základní školy Brno, Jana Babáka 1, p.o. vyhlašuje v souladu s ustanovením § 167 a § 168 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), v platném znění VOLBY DO ŠKOLSKÉ RADY. Toto je opakovaná výzva k nominaci kandidátů z řad zákonných zástupců. Více informací naleznete zde.

          • ERASMUS+ Spolupráce se školou v Holandsku

          • 14. 11. 2023
          • Žáci ZŠ Brno, Jana Babáka 1, strávili 7. – 12. říjen 2023 v holandském Utrechtu.

            Vybraní žáci 2. stupně s rozšířenou výukou cizích jazyků dostali díky programu Erasmus+ skvělou příležitost vycestovat na týden do Utrechtu. Jako bonus mohli během dvoudenní cesty autobusem navštívit také německý Norimberk.

            Cílem celého projektu, na jehož realizaci pracoval vybraný tým učitelů z obou škol prostřednictvím online setkávání od jara, bylo navázat kontakty s novou partnerskou školou, procvičit se v angličtině, vytvořit mezinárodní přátelství, vypracovat dva projekty a poznat hlavní nizozemské památky. A když jsme se první den v NL objevili ve škole Anna van Rijn College na předměstí Utrechtu, díky skvělým seznamovacím aktivitám a míčovým hrám se ledy prolomily a my se mohli těšit na druhý společný den. Odpoledne jsme si ještě užili u moře v královském městě den Haag prohlídkou Seal Life centra, kde jsme se zaměřili na environmentální témata týkající se tamních živočichů. Druhý den se naši žáci se svými holandskými protějšky potkali v centru a celé dopoledne ve skupinkách vypracovávali tzv. quest, čímž poznali krásny třetího největšího nizozemského města. Počasí nám maximálně přálo, a tak jsme mohli odpoledne společně strávit na kajacích projížďkou po místním kanále. Velkou radost také přineslo podvečerní nakupování, při němž došlo k neformálnímu setkání holandských i českých žáků. Třetí den se nesl v duchu výtvarného umění Nejdříve jsme ve škole pracovali na společných výtvarných projektech, při nichž jsme se seznámili se dvěma proslulými malíři – českým Janem Zrzavým a holandským Vincentem van Goghem. Odpoledne jsme vyrazili do Amsterdamu, kde na nás kromě komentované procházky městem čekala také prohlídka muzea Vincenta van Gogha. Byli jsme mile překvapeni nejen exkluzivitou muzea, ale také velkým zájmem našich žáků o poznávání kultury, ať už v podobě výtvarného umění či návštěvy holandské knihovny, mnohých knihkupectví a nákupem anglických knih.

            Čeká nás poslední den pobytu, a ten si užíváme s holandskými žáky opět ve škole. Nejdříve děti živě diskutují své názory na téma stereotypy ve společnosti. Poté si ve skupinách volí jednu z možných profesí, na kterou zpracovávají inzeráty, které posléze všichni prezentují ostatním. Každý dostává na památku odznáček symbolizující spojení Brna a Utrechtu, vyměňují si své kontakty. Plni nových zážitků, poznání a smutku z toho, že vše končí, odcházíme, abychom navštívili ještě jedno nizozemské unikum tradiční mlýny Kinderdijk. Tam nám, stejně jako celý den, příznačně prší, ale nevadí. Procházka mezi malebnými mlýny zesiluje celkový dojem. Následující den vyrážíme směr Brno, abychom krátce po půlnoci dorazili ke svým blízkým obohaceni o netradiční zážitky a zkušenosti, které poskytují právě mezinárodní projekty tohoto druhu.

            Za tým Erasmus+

            PhDr. Dana Číková

          • Halloween party

          • 10. 10. 2023
          • Rádi bychom Vás pozvali na akci Halloween, která se uskuteční v úterý 31. 10. 🧟‍♀️ Akce proběhne před budovou školy v čase 17.00 - 19.00 hod. Těšit se můžete na rozsvěcení dýní, soutěž o nejlepší masku, malování na obličej a strašidelnou stezku odvahy 👻. Pro zahřátí doporučujeme ochutnat dýňovou polévku, čaj a strašidelné dobroty 🎃. Budeme se těšit!

          • VOLBY DO ŠKOLSKÉ RADY

          • 20. 9. 2023
          • Ředitel Základní školy Brno, Jana Babáka 1 vyhlašuje v souladu s ustanovením § 167 a § 168 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), v platném znění VOLBY DO ŠKOLSKÉ RADY. Více informací naleznete zde.

          • KiVa - program proti šikaně

          • 4. 9. 2023
          • Od letošního školního roku je naše škola zapojena do dlouhodobého programu proti šikaně KiVa. Jeho cílem je vytvořit co nejbezpečnější prostředí pro všechny naše žáky. Jsme zatím jedinou brněnskou školou, která zavádí tento moderní způsob práce s třídními kolektivy. Jsme vděčni, že tento náš krok finančně podpořil náš zřizovatel i Jihomoravský kraj, a tím nám umožnili dále rozvíjet dlouhodobou filozofii naší školy spočívající ve vytváření takového prostředí, ve kterém se děti, rodiče i pedagogové cítí dobře. Více informací zde: https://zsbabak.edupage.org/a/kiva-program-proti-sikane

          • Fotografická soutěž

          • 22. 6. 2023
          • Před začátkem prázdnin bychom rádi zveřejnili další kolo úspěšné soutěže ve fotografování, tentokrát s tématem Svět kolem nás. Využijte zážitků z prázdninových výletů, táborů a dovolených a neváhejte se do soutěže zapojit. Na podzim proběhne výstava zaslaných fotografií a vyhlášení vítězů. Veškeré informace najdete ve zprávě v EduPage.

          • Koncert s divadelním představením

          • 9. 6. 2023
          • Srdečně Vás zveme na koncert přípravných pěveckých sborů Hvězdičky (1. ročník), Perličky I (2. ročník) a divadelní představení "Lotrando a Zubejda", které připravili herci z dramatického semináře a pěvecký sbor Perličky II (3. a 4. ročník). Více informací níže.

          • Mladý badatel

          • 5. 6. 2023
          • S velkou radostí oznamujeme další pokračování výstav k vědecké soutěži Mladý badatel, která se letos na naší škole uskutečnila. Projekty žáků momentálně přebírá Návštěvnické centrum Mušov - Brána do římské říše a od 5. 6. do 30. 6. je bude možné v centru zhlédnout. Za tuto příležitost jsme velmi vděční a srdečně všechny na výstavu zveme. V centru jsou k vidění mimo jiné i archeologické stopy působení Římanů na našem území.

          • ERASMUS+ na ZŠ Jana Babáka

          • 19. 5. 2023
          • V letošním školním roce se naše škola zapojila do programu ERASMUS+. Smyslem a cílem tohoto projektu je navázání spolupráce se školou v zahraničí, vytvoření společného vzdělávacího programu a jeho následného naplnění díky možnosti vycestování do partnerské školy.

            My jsme navázali tuto spolupráci s 2o gymnasio Peraias v řeckém městečku Peraia nedaleko Soluně. Programu se zúčastnilo 38 žáků ze školního pěveckého sboru ROSA, proto byla obsahem projektu kromě výukových aktivit i umělecká spolupráce s řeckými žáky a učiteli.

            Před samotnou realizací byl ve škole vytvořen tým pedagogů, který při online schůzkách s řeckými kolegy vytvořil plán školních aktivit, jež by naplnily poslání projektu. Tematicky jsme se zaměřili na oblasti, které nás spojují z hlediska umění, historie a kultury: řecká mytologie a české pověsti, uprchlictví se zaměřením na příchod řeckých dětí do Československa (1946-49), řecká a česká lidová hudba.

            Samotná realizace probíhala ve dnech 6. – 14. 5. 2023. Každý den jsme navštěvovali partnerskou školu, kde čeští i řečtí žáci společně ve smíšených týmech projektově zpracovávali uvedená témata.

            Přes počáteční ostych se během celého týdne žákům úspěšně dařilo komunikovat v angličtině a navazovat nová přátelství. Všechny týmy zvládly své projekty zpracovat na vysoké úrovni a prezentovat je před ostatními. V týmech panovala atmosféra vzájemné tolerance, spolupráce a porozumění.

            V hudební oblasti došlo k propojení školního pěveckého sboru ROSA s místním malým školním orchestrem zahrnujícím i buzúki – tradiční řecké nástroje. Během celého týdne jsme na každodenních zkouškách pracovali na repertoáru pro závěrečný koncert.

            Odpolední program jsme vždy zaměřili na poznávání řecké kultury a historie. Navštívili jsme královské hrobky a muzeum ve Vergině, archeologické muzeum a další významné památky Soluně. Tradiční řeckou architekturu jsme si prohlédli v přímořském městečku Afytos na Chalkidiki.

            Poslední den pobytu se uskutečnil společný koncert pro žáky a pedagogy školy. Koncert zahájili Řekové svými lidovými písněmi, poté zazněl společně nazkoušený repertoár. Pro naše žáky bylo velkou výzvou zpívat všechny písně v řečtině zpaměti, což bylo na koncertě oceněno bouřlivým potleskem. V následující části koncertu jsme představili naši lidovou hudbu a koncert ukončily hity populární hudby. Na závěr jsme si všichni společně zatančili tradiční řecké tance.

            Při rozloučení pan ředitel místní školy vyjádřil obdiv k pěvecké úrovni sboru a úctě našich žáků k řecké kultuře, hudbě a lidem.

            Jsme hrdí na to, že se nám smysl projektu ERASMUS+ podařilo naplnit do úplnosti a do České republiky se naši žáci vrátili plní zážitků, poznání a nových přátelství.

            Repertoár, který „přivezl“ sbor do Řecka, zazní na koncertu sboru ROSA v úterý 13. června 2023 v 18.00 hod. v prostorách SC Sýpka v Medlánkách, na který všechny srdečně zveme.

             

          • RETRO DEN

          • 3. 5. 2023
          • RETRO je zpátky! Tentokrát ve stylu 60. let 💃🏻.V úterý 16.5. přijďte do školy v tematickém kostýmu, inspirací může být film Rebelové ♥️. Co vás v tento den čeká? Stylová výzdoba v celé škole, soutěž o nejlepší kostým na 1. i 2. stupni, program o velké přestávce na školním hřišti. Přijďte si s námi užít tento výjimečný den a hoďte se do gala 🕺🏻.